Filoselfie: onderzoek naar de selfie

5 april 2014, geschreven door Pippali
Trends

Het was het woord van het jaar in 2013. De meest sociale trend anno nu is toch wel de selfie. De foto’s die je van jezelf maakt en op een social-mediapagina als Instagram plaatst, zijn volgens filosoof Brian Solis deels ijdelheid, deels communicatie, deels voor de fun, deels absurd en deels egoïstisch. Maar de selfie is volgens Solis vooral fascinerend. Zo fascinerend, dat hij er onderzoek naar deed.

Heel veel selfies

Op dit moment zijn er maar liefst 79 miljoen afbeeldingen te vinden op Instagram met de hashtag #selfie, 7 miljoen afbeeldingen met de hashtag #selfies en nog eens 1 miljoen met de hashtag #selfienation. En dan hebben we het nog niet eens over het aantal selfies op Instagram waarbij geen hashtag geplaatst is. Dat zijn al erg veel selfie-verzekerde mensen! Daar komt nog eens bij dat gemiddeld maar 4% van alle geplaatste afbeeldingen op Instagram selfies zijn. Reken maar uit hoeveel afbeeldingen Instagram onderhand in zijn collectie heeft.

Onderzoek naar selfies

Selfiecity, een nieuw onderzoeksproject, analyseert Instagram-gegevens van 5 steden over de hele wereld: Bangkok, Berlijn, Moskou, New York en Sao Paulo. Op de website presenteert de onderzoeker zijn bevindingen over de demografie van de mensen die selfies plaatsen.

De gemiddelde selfie-er in New York is boven de 20 jaar oud! Redelijk oud om nog foto’s van jezelf te gaan maken terwijl je op de bus wacht. Wel een te verwachten resultaat, is dat op deze leeftijd vrouwen meer selfies maken dan mannen. Opmerkelijk is daar weer aan dat wanneer het 40e levensjaar wordt bereikt, de selfies populairder zijn onder de mannen.

Het meest opmerkelijke is dat de gemoedstoestand kan worden beschreven door alle data aan sippe en lachende selfies. Zo te zien is New York een gelukkige stad!

Verder bleek uit de gemoedstoestand-analyse dat de mensen in Bangkok en Sao Paulo meer lachende selfies plaatsen dan de mensen in Moskou. Zouden de niet-blije selfies vanuit Moskou misschien door het barre weer komen?

Meer weten over alle resultaten van het Selfiecity onderzoek? Bezoek dan http://selfiecity.net/selfiexploratory/ en ontdek het zelf(ie)!